wwSync – svarsdatabas på nationell eller regional nivå
wwSync är skapat med wwLab som är ett laboratorieinformationssystem (LIS) och hanterar laboratoriesvar från många olika laboratorier, både interna och externa. I svarsdatabasen hanteras svar från olika discipliner t.ex. mikrobiologi, immunologi, serologi och kemi. Det går med fördel att använda wwSync för att spara laboratoriesvarshistorik från olika laboratoriesystem. Laboratoriesvaren hanteras med mappning av lokala koder till generella koder via s.k. Central Dynamisk Mappning (CDM). Svarsdatabasen möjliggör uttag av data för statistik och forskning samt smittskyddsövervakning och epidemiberedskap.
wwSync – samordnar data med en gemensam datamodell i realtid
Svarsdatabasen gör det möjligt att följa och samordna data i realtid på regional eller nationell nivå. En gemensam databas och samordnade data bidrar till bättre underlag för beslutsfattande. Svarsdatabasen är därmed ett viktigt verktyg för att säkerställa bästa möjliga behandling, rådgivning och optimering av fortsatta diagnostiska undersökningar.
MiBa – Danmarks nationella mikrobiologidatabas bygger på wwSync
MiBa är framtagen för att hantera data för alla typer av laboratorieanalyser, odlingsfynd, och övrig information som hör till laboratoriesvaret. Alla mikrobiologiska laboratorier i Danmark rapporterar till MiBa och fullständig historik finns från 2010. MiBa är integrerat med journalsystem för att eventuella smittskyddspliktiga fynd ska uppmärksammas direkt för att undvika smittspridning.
Exempel på vad data från MiBa utnyttjas till idag:
- Patientens fullständiga mikrobiologisvarshistorik från alla laboratorier i Danmark är tillgänglig i en webbportal för behöriga läkare.
- Via en integration med en patientportal kan patienten själv få tillgång till provsvaren som finns i MiBa.
- Övervakning och rapportering av smittskyddspliktiga fynd.
- Epidemiberedskap och övervakning för nya infektionssjukdomar.
- Online-dashboards, datautvinning, statistik och forskning.
- Utbyte av labbrapporter med webbtjänster eller filer.
- Leverans av analysresultat till mobilappar.
- Webbtjänst för att meddela i journalsystem att patienten behöver smittskyddsåtgärder.
- Integration med vaccinregister.
- HAIBA – en databas för sjukhusförvärvade infektioner (Hospital Aquired Infections DataBase).
- DANMAP – databas för övervakning av antibiotikaförbrukning och resistensutveckling.