Mylabs mobila uppföljningstjänst sparar arbetstid, minskar sjukhuskostnaderna och påskyndar leveransen av testresultat till patienterna. Samtidigt säkerställs att oroväckande resultat leder till en snabb reaktion och att upptäckten av en återkommande cancer inte fördröjs i onödan.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män. Varje år får över 5 000 män i Finland diagnosen. Om cancern är lokal kan den vanligen behandlas kurativt med kirurgi eller strålbehandling. 

Efter behandlingen får patienten regelbundna laboratorieprov som mäter PSA-halten i blodet. Om PSA-nivån plötsligt ökar kan det vara ett tecken på att cancern har kommit tillbaka. 

Mylab Oy, ett mjukvaruföretag inom hälso- och sjukvården i Tammerfors, erbjuder sina kunder en tjänst som skickar uppföljningsresultat av PSA-värdet till patientens telefon samma dag som provet tas. Tjänsten kallas My+ care© PSA. 

En liknande tjänst används redan för patienter med tarmcancer, som går på regelbundna CEA-mätningar av tumörmarkören. 

Fördelar för både patienter och vårdenheter 

Överläkare och chef för urologiska avdelningen Peter Boström från Åbo universitetssjukhus (ÅUCS) berättar att patienter med prostatacancer har varit nöjda med tjänsten. 

Patienterna får svar på laboratorieprover mycket snabbare än tidigare. Den mobila uppföljningstjänsten minskar onödiga besök på sjukhuset och sparar arbetstid för vårdpersonalen i de fall då patienterna behöver personlig handledning eller vård, sammanfattar han. 

Överläkare Antti Rannikko från urologiska kliniken vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS) ser många fördelar med tjänsten. 

Jämfört med andra alternativ sänker den kostnaderna avsevärt. Dessutom minskar risken för fördröjd upptäckt av eventuella återfall i sjukdomen, betonar han. 

Om PSA-nivåerna har stigit skickar systemet en varning till urologsjukskötaren, som kontaktar patienten för ytterligare provtagning. Patienten får ett sms-meddelande om att vårdenheten snart kommer att höra av sig. Tröskelvärdet för när larmet ska utlösas kan ställas in individuellt. 

Mobil uppföljning är lämplig för prostatacancerpatienter som inte har några tecken på cancer efter behandling och som endast får uppföljning för att kontrollera PSA-värdet. Även en del patienter som medicineras lämpar sig för tjänsten, säger Peter Boström. 

På HUS omfattar tjänsten också en del patienter vars cancer övervakas eller behandlas aktivt. 

Sedan den mobila uppföljningstjänsten infördes behöver patienterna inte längre få PSA-resultaten mellan kontrollbesöken inom öppenvården på traditionellt sätt, eftersom resultaten nu snabbt kan skickas till patientens telefon, säger Antti Rannikko. 

Ökad användning av tjänsten 

Mylabs mobila uppföljningstjänst lanserades i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt 2012. Användningen av tjänsten har ökat gradvis och den omfattar nu nästan 4 500 prostatacancerpatienter. 

Vid ÅUCS togs tjänsten i bruk 2017 och omfattar nu över 500 prostatacancerpatienter. Dessutom använder nästan 100 tarmcancerpatienter vid ÅUCS en liknande tjänst. 

Den nyaste enheten som infört systemet är Södra Karelens social- och hälsovårdsdistrikt (Eksote), där cirka 70 patienter använder den mobila tjänsten för PSA-kontroll. 

Den mobila uppföljningstjänsten kan enkelt utvidgas till att omfatta andra patientgrupper som behöver regelbundna laboratoriekontroller, säger Tiina Mäkinen, produktchef för My+ care service family på Mylab. 

För närvarande används tjänsten även för patienter som tar warfarin, ett blodförtunnande läkemedel. Patienterna får sina INR-resultat och vårdinstruktioner automatiskt via sms efter besöket på laboratoriet.  

Påminnelser om kontrollbesök via sms 

Påminnelser om kontrollbesök kan enkelt läggas till i tjänsten. Om patienten glömmer besöket trots en första påminnelse kan ett nytt meddelande skickas automatiskt. 

Systemet skickar dock inte någon påminnelse om patienten har varit på kontrollbesöket. 

På så sätt blir en cancerpatient inte skrämd i onödan för att han eller hon ska komma tillbaka på ytterligare laboratorietester, förklarar Tiina Mäkinen. 

 

Pressmeddelande 27 mars 2019 

 

AKTUELLT