Mylab Oy har förvärvat den svensk-danska leverantören av informationssystem för laboratorier inom sjukvården, Autonik AB. Förvärvet är det första steget i Mylabs internationella tillväxtstrategi utanför Finland. Mylab siktar på att bli marknadsledande inom laboratorieinformationssystem för sjukvården i Norden.

Autonik grundades 1985 och är en viktig leverantör av informationshanteringssystem för kliniska mikrobiologiska laboratorier i Sverige och Danmark. Bland bolagets kunder finns ledande svenska och danska kliniska laboratorier, såsom Karolinska Universitetslaboratoriet i Stockholmsregionen och Region Hovedstadens laboratorium i Köpenhamnsregionen. 

Mylab är marknadsledande inom laboratorieinformationssystem för sjukvården i Finland. Förvärvet av Autonik tar oss ett betydande steg närmare våra mål på den nordiska marknaden för laboratorieinformationssystem och stödjer vår expansion inom klinisk mikrobiologisk diagnostik, som har blivit allt viktigare till följd av coronapandemin. Både Mylab och Autonik har långa traditioner av nära samarbete med ledande nationella kliniska laboratorier och av att bygga starka och förtroendefulla relationer med kunder och partners. Jag är helt övertygad om att vi genom att gå samman kommer att kunna ge bättre service till våra kunder i både Sverige, Danmark och Finland och att arrangemanget kommer att ge oss möjlighet att ta våra nordiska partnerskap till helt nya nivåer, säger Mylabs VD Samuli Niiranen

Förvärvet av Autonik är ett naturligt steg för Mylab och ligger i linje med branschens trend att slå samman och samla resurser mellan specialiserade laboratorier, som behöver integrerade informationshanteringssystem som kan stödja en rad olika specialiseringar. Ett exempel på en sådan lösning är Mylabs informationssystem My+, som tack vare förvärvet nu kan erbjudas även till svenska och danska kliniska laboratorier. Autonik kommer även fortsättningsvis att stödja och erbjuda wwLab, MiBa och andra Autonik-produkter till sina kunder. 

Autonik har under lång tid levererat informationssystem till svenska och danska laboratorier för klinisk mikrobiologi. Som en del av Mylab kommer vi att kunna erbjuda ett bredare utbud av tjänster till våra kunder och bygga ännu starkare relationer med dem. Vi tror också att Autoniks långa och omfattande erfarenhet inom mikrobiologi i Sverige och Danmark, i kombination med Mylabs gedigna erfarenhet inom laboratorieteknik och diagnostik i allmänhet, skapar nya och spännande möjligheter på den alltmer koncentrerade marknaden för informationssystem för kliniska laboratorier, säger Autoniks VD Mathias Oldenburg.  

För ytterligare information  

Samuli Niiranen, VD, Mylab Oy, tel. +358 50 529 2120 

Autonik AB är en svensk-dansk leverantör av informationssystem för kliniska mikrobiologiska laboratorier som grundades 1985. Bland bolagets kunder finns ledande svenska och danska kliniska laboratorier, såsom Karolinska Universitetslaboratoriet i Stockholmsregionen och Region Hovedstadens laboratorium i Köpenhamnsregionen. Autonik har en omsättning på cirka 15 miljoner kronor (cirka 1,5 miljoner euro) och totalt 10 anställda i Sverige och Danmark.www.autonik.se 

AKTUELLT