Mobilappen för brådskande provtagning minskar behovet av att ringa laboratoriet, att ta onödiga steg samt förkortar tiden för att bekräfta att provtagningen är klar. My+ mobilappen introducerades framgångsrikt i Uleåborg.

I september började Mylabs mobilapplikation My+ att användas vid NordLabs regionala laboratorium i Uleåborg för provtagningsförfrågningar utanför de normala ronderna. 

Cirka 150 användare utbildades under 3 veckor i att använda Mylabs mobila provtagningsapplikation My+. 

Vår användning av systemet har kommit igång ordentligt efter bara några mindre barnsjukdomar, säger Kaisi Kaila, chef för provtagning och kundservice . 

Ett första problem var att vissa laboratorieskötare inte tidigare hade använt smarttelefoner, så det var en mer omfattande uppgift för dem att lära sig den nya appen. 

Dessutom har inte alla avdelningar ännu infört den nya rutinen som innebär att etiketter för testförfrågningar, som görs separat från läkarens rond, inte skrivs ut på avdelningen och att det inte behövs något telefonsamtal till laboratoriet. 

Jag tror att avdelningarna kommer att gilla det här förfarandet, eftersom det innebär mindre tid i telefon även för dem, förutspår Kaila. 

Färre fotsteg 

Användningen av mobilappen för brådskande provtagning minskar den tid som går åt till att ringa till laboratoriet samt minskar trafiken mellan avdelningarna och laboratoriet. 

Uleåborgs universitetssjukhus sträcker sig över ett stort område. Under helgerna behöver vi ibland gå flera kilometer, säger biträdande avdelningsskötare Liisa Bäckström

Med mobilapplikationen kan laboratorieskötarna ta emot nya testförfrågningar under sina avdelningsronder, utan att behöva ringa ett separat telefonsamtal. Som ett resultat av detta blir också tidsstämplarna för bekräftelser mer exakta. 

Mobilappen har redan gjort uppgiftshanteringen enklare på laboratoriet. Via mobilappen kan den ansvariga laboratorieskötaren snabbt se hur många brådskande förfrågningar som återstår. Laboratorieskötarna tycker att det är bra att ytterligare förfrågningar samordnas utanför de vanliga provtagningsronderna. 

I framtiden kan vissa avdelningar på Uleåborgs universitetssjukhus komma att försöka överge de fasta avdelningsronderna helt och hållet och ta laboratorietester på begäran. 

Mobilappen är avgörande för den här typen av förfaranden, säger Bäckström. 

Implementeringen gick smidigt 

Ur Mylabs synvinkel var implementeringen av den mobila provtagningsapplikationen My+ sömlös. 

Användarna på NordLab Uleåborg behövde bara lite hjälp för att börja använda det mobila provtagningssystemet, säger Maria Sorvo, mjukvaruspecialist.

NordLab Uleåborgs regionala laboratorium hade redan testat mobilappen för några år sedan, så specifikationerna och rutinerna var väl definierade när den faktiska introduktionen började. Dessutom ordnade Mylab en endagsutbildning och många av laboratorieskötarna deltog. 

 

AKTUELLT