Det nya europeiska systemet för verifiering av läkemedel säkerställer att förfalskade eller stulna läkemedel inte längre kan komma in i den lagliga leveranskedjan. Systemet gäller för både sjukhus och öppenvårdsapotek.
Alla läkemedel som släpps ut på marknaden efter den 9 februari 2020 måste på förpackningen ha en tvådimensionell Data Matrix kod som skannas innan läkemedlet lämnas ut till en patient. Systemet använder koden för att verifiera läkemedelsinformationen i European Hub och varnar användaren om något är oklart.
På sjukhusens blodcentraler gäller detta en plasmaprodukt av typen Octaplas LG, som kategoriseras som ett läkemedel. Mylab har skapat en funktion i blodcentralens applikation som kan verifiera dessa produkter i samband med att de förs in i informationssystemet.
Vi ville göra läkemedelsverifieringen så enkel och smidig som möjligt för våra kunder. För patienterna innebär läkemedelsverifieringen att säkerheten vid blodtransfusioner förbättras ytterligare , förklarar Janne Raja-aho, mjukvaruspecialist på Mylab.
Säkerhetskoden på förpackningen kan skannas samtidigt som den matas in i blodcentralens förvaringssystem. Systemet lägger till en användningsregistrering i systemet för läkemedelsverifiering när produkten delas ut till en patient. Inga ytterligare steg krävs.
Användaren behöver inte logga in i ett separat system och produkterna behöver inte transporteras till sjukhusapoteket för att verifieras. Detta sparar tid och pengar för kunderna, säger produktchef Mikko Sipilä.
”Helt utmärkt ur användarens synvinkel”
Specialistsjukskötaren Satu Rohkimainen från Fimlab är glad över att läkemedelsverifieringen integrerades i blodcentralens eget datasystem. Rohkimainen deltidsarbetar som mjukvaruspecialist på Mylab och lyfter fram praktiska frågor och behov inom mjukvaruutveckling.
Ur användarens synvinkel är det alldeles utmärkt att läkemedelsverifieringen fungerar i samma system som där produkten ändå skulle registreras. Reformen lägger bara till en fas i arbetet: att skanna koden, vilket görs med samma skanner som ändå används för att läsa produkten.
Om den centrala databasen för europeiska läkemedel av någon anledning inte skulle fungera, skulle läkemedlet ändå kunna lämnas ut till patienten, eftersom informationen om läkemedlet sparas i informationssystemets buffert tills databasen börjar fungera igen. Behandlingen av en patient kommer alltså inte att äventyras på grund av det nya systemet.
Octaplas används för kirurgi- och traumapatienter som blöder mycket. När produkten har tinats upp och ska skickas till patienten är det oftast bråttom, säger Rohkimainen.
I framtiden kan även andra läkemedel som levereras till patienter via blodcentraler komma att användas på sjukhus. När funktionen för verifiering av läkemedel har byggts in i informationssystemet kan den lätt utvidgas till att omfatta även andra produkter.
Läkemedelsverifiering kommer att genomföras gradvis
Apoteken och blodcentralerna behöver inte börja med läkemedelsverifiering på en gång. Gamla läkemedelsförpackningar kan först användas från lagret.
Både Blodtjänsten och tillverkaren har gott om gamla Octaplas-produkter i lager. Den frysta produkten håller länge, så dessa förpackningar kan delas ut till patienter i flera månader framöver.
De första Mylab-kunderna som implementerar den nya funktionen är Fimlab och Eksote. Tykslab och Satadiag kommer att följa senare.
För Mylabs del har arbetet tagit knappt ett år. Planeringen startade i våras, funktionen skapades under hösten och testades sedan av oss och våra kunder, berättar Janne Raja-aho.
Projektet genomfördes i samarbete med sjukhusens blodcentraler, dataadministrationen och läkemedelstillverkaren Octapharma. Finnish Medicines Verification Oy var också en viktig partner för oss och vi hade ett nära samarbete.