Vårdlaboratorier tenderar att fokusera på arbetsflöden. Men CMIO Patrik Georgii-Hemming vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm insisterar på att prata om data i stället.

Datamängderna i vårdens laboratorier exploderar.

De är ohanterliga. Skulle vi hitta ett framtidssäkert sätt att nyttja datan bättre skulle det vara en enorm potential för att förbättra diagnostiken som är nyckeln till högkvalitativ sjukvård. Därför behöver vi en digital transformation, säger chefsläkaren Patrik Georgii-Hemming från Karolinska Universitetssjukhuset.

Han betonar att transformationen måste centreras kring data.

Medicinska beslut baseras på data, så vi behöver ett datacentrerat tillvägagångssätt.

Fokus på datakvalitet

Att fokusera på data kan låta klokt och enkelt, men har en benägenhet att komma på irrvägar i det dagliga it-arbetet.

På it-avdelningar tenderar vi att koncentrera oss på processautomation. Vi måste komma ihåg vad i:et i it står för, nämligen information.

Georgii-Hemming uppmanar it-avdelningar inom sjukvården och utvecklare av mjukvara inom sektorn att alltid hålla ett öga på datan och kvaliteten på den, snarare än på processerna.

Kvalitetsdata kännetecknar han som:

Relevant

  • Tillgodoser användarnas nuvarande och potentiella framtida behov

Noggrann och pålitlig

  • Korrekt och konsekvent beskrivning av vad den var designad för att mäta

Tidig och punktlig

  • Hämtas inom rimlig överenskommen tid och levereras på utlovade datum

Sammanhängande och jämförbar

  • Konsekvent över tid och mellan leverantörer, lätt att kombinera med andra källor

Tillgänglig och tydlig

  • Lätt att få tag på och lätt att förstå.

Genom att kontinuerligt fokusera på kvalitetsdata vill Georgii-Hemming kunna ge klinikerna den typ av information de behöver: tillgänglig, korrekt och fullständig. För att förkorta tiden från symptom till diagnos måste dessa data ha format som är läsbara för både maskiner och människor.

Vårt jobb inom it är att stödja klinikerna att planera, samarbeta, studera och agera utifrån den information de får, säger han.

Ett botemedel mot ”applioskleros”

Han pekar på det applikationscentrerade tillvägagångssättet där beteende blir viktigare än data. 

Typiska symptom på applioskleros är data som binds upp i applikationer, stora datakonverteringsprojekt, dataintegration som förbrukar 35–65 procent av it-budgeten och svårigheter att integrera extern data med intern.

Botemedlet är ett datacentrerat tillvägagångssätt där data är en öppen resurs som överlever varje given applikation, vilket gör dataintegration mycket enklare och nästan gratis, förklarar Georgii-Hemming.

Men övergången från ett applikations- eller arbetsflödescentrerat tillvägagångssätt till databaserat tänkande sker inte om vi fortsätter med business as usual. De sju system vi har i dag gör inte jobbet. Vi behöver förändringar, säger han och bollar frågan till Mylab: ”Är ni redo att anta utmaningen?”

Skapa värde genom att leverera data

Mylab är redo att ta bollen och bygga en datacentrerad struktur med sina partner i Stockholm, säger vd Samuli Niiranen och lovordar Georgii-Hemmings strategiska tänkande. 

Att ha fokus på datan överensstämmer med Mylabs syn på att skapa kundvärde. Det värde som våra kunder skapar för sina kunder är funktionellt sett data och i första hand av patientspecifik karaktär. Så kärnan i Mylabs värdeskapande är att hjälpa till att producera och tillhandahålla kanaler för denna data. Mylab har valt mottot att leverera data, att leverera liv för att åskådliggöra vårt uppdrag, säger Niiranen.

Han anser att det är viktigt att noggrant överväga dataflöden och databeroende inom ramen för en datacentrerad arkitektur för laboratoriefunktioner och diagnostik.

Till stor del existerar eller utvecklas inte data i separata silor i vår domän. Det är exempelvis relaterat till de allt mer multidisciplinära, integrerade arbetsflödena i laboratoriet och mer allmänt inom diagnostik.

­Nu är det dags att lyssna för att få en djupare förståelse för behoven på Karolinska Universitetssjukhuset. Sedan bygger vi en färdplan för en gemensam framtid från denna utgångspunkt med hjälp av den erfarenhet och expertis som Mylab har skaffat sig i Finland genom att implementera My+lösningen för laboratorier på stora universitetssjukhus och deras föränderliga behov, säger Niiranen.

Mylabs vd Samuli Niiranen berömde Georgii-Hemmings strategiska tänkande. Karolinskas fokus på data överensstämmer med Mylabs syn på kundvärdeskapande, påpekar han. Georgii-Hemming presenterade sin datacentrerade syn på Mylabs 35-årsjubileumsseminarium i början av september 2022.

Factbox

Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, Sverige (2021 års siffror)

  • Andel av Region Stockholm levererade vårduppdrag: 102,1 procent.
  • Genomsnittligt antal bäddar: 1 086 (+11 procent från 2018).
  • Antal patientbesök (slutenvård och öppenvård): 1,4 miljoner.
  • Antal PCR-tester (utförda/samordnade): 2,1 miljoner.
  • Pågående kliniska studier: 1 300.
  • Nettoresultat: 740 miljoner.
AKTUELLT