Att arbeta som mjukvaruspecialister specifikt inom hälso- och sjukvårdssektorn är en viktig motivationsfaktor för Henri Korpela och Saku Rantamäki. I den här artikeln berättar de om hur det är att arbeta inom området.

Henri och Saku arbetar i Mylabs Alpha-team, som ansvarar för utvecklingen och moderniseringen av laboratorieinformationssystemet My. Saku arbetar som team lead, architectural lead och är även en del av DevOps-teamet. Henri gick med i teamet som utvecklare för tre månader sedan och har snabbt anpassat sig till att arbeta nära teamet och i synnerhet med Saku. 

Vi har parprogrammerat mycket tillsammans, vilket har varit mycket givande, säger Henri. 

Henri ja Saku

Hälso- och sjukvårdssektorn ur ett utvecklarperspektiv 

Branschen är ny för Henri och det finns mycket att lära. Det har dock varit enkelt att komma in i den. Saku å sin sida har tidigare bekantat sig med hälsovårdssektorn genom sitt arbete med Kanta-tjänsten. 

Vid produktutveckling inom hälso- och sjukvårdsbranschen är domänexpertis oerhört viktigt. Med tiden ökar förståelsen för laboratorieverksamhet inom sjukvården för mjukvaruutvecklare, men enligt Henri och Saku är det till stor hjälp att Mylab har flera domänexperter med laboratoriebakgrund som arbetar som applikationsspecialister. 

Samarbete med domänexperter är viktigt för att vi ska lyckas med vårt arbete, och det gör vi mycket, säger Saku. 

Alpha-teamet utvecklar nya funktioner och moderniserar My+®-systemet, som automatiserar och stärker det säkra och realtidsbaserade flödet av diagnostiska data och användningen av information i patientvården. Det faktum att produkten används dagligen av vårdpersonal är en stark drivkraft för både Henri och Saku. 

Det känns definitivt betydelsefullt att arbeta inom det här området, säger Henri. 

Utvecklare på Mylab ger sin tekniska expertis för att användas inom sjukvården 

Enligt Saku har Mylab gjort det möjligt för honom att dra nytta av sina tidigare erfarenheter, t.ex. inom hårdvaruutveckling. Det känns särskilt betydelsefullt för honom att hans expertis i det stora hela påverkar det inhemska hälso- och sjukvårdssystemets funktionalitet och möjliggör högkvalitativ patientvård. 

Både Henri och Saku har en bakgrund som konsulter, så de är vana vid att sätta sig in i olika branscher. I takt med att deras arbetslivserfarenhet har ökat har det blivit allt viktigare för dem att det inte finns några motstridiga värderingar i deras arbete och att de motiveras av den bredare betydelsen av deras arbete. Därför är hälsovårdsbranschen ett utmärkt val för både Henri och Saku. 

Vid mjukvaruutveckling inom sjukvårdssektorn betonas kvalitetskontroll och juridiska aspekter – de garanterar mjukvarans säkerhet och i slutändan patientens. Även om kodningsarbetet liknar det som utförs inom alla andra områden är mjukvaruutvecklarna på Mylab medvetna om att fel i systemen potentiellt kan leda till medicinska fel. Därför är det viktigt att investera i kvalitet, tillförlitlighet och säkerhet, och alla mjukvaruutvecklare på Mylab är engagerade i detta. 

Även den bästa kollegan någonsin kan hittas hos Mylab 

Kritisk programvara utvecklas dock inte med rynkade pannor; i Alpha-teamet flödar skämten och stämningen är avslappnad. 

Det bästa med Mylab är den mångsidiga arbetsgemenskapen där människor behandlas som individer. Här agerar vi faktiskt i enlighet med de värderingar som står skrivna på väggen, sammanfattar Saku. 

För mig är det bästa med Mylab att jag känner mig varmt välkommen och att det inte finns någon orimlig press på att åstadkomma saker som nykomling. Vi är också öppna för nya lösningsmetoder, säger Henri, en av de senaste mjukvaruutvecklarna som har börjat på Mylab. 

Och Saku är den bästa kollegan jag har träffat hittills! 

Vill du veta mer om hur man utvecklar ett laboratorieinformationssystem för sjukvården? Följ insikter från vårt dagliga arbete på LinkedIn.

Skulle du själv vilja arbeta inom hälsoteknikbranschen? Håll ögonen öppna för lediga tjänster genom att kontakta oss på vår karriärsida!

AKTUELLT