Strömlinjeformade arbetsflöden sparar tid och krångel. Finlands största laboratorium HNS Diagnostikcentrum digitaliserade sina processer och hittade enkla och smarta sätt att hålla databaserna uppdaterade.

Noggrann och snabb diagnostik är beroende av smidiga processer. Som den största aktören inom klinisk diagnostik i Finland hade HNS Diagnostiskt centrum en nyckelroll under masstestningen av covid. Erfarenheterna från coronaviruset visade på vikten av standardiserade arbetsflöden, liksom den omfattande länsreformen för välfärdstjänster som träder i kraft i Finland 2023.

Petri Haapalahti, direktör för fysiologi, genetik och preanalytik från HUS Diagnostic center, delade sina erfarenheter av digitalisering av processer för att optimera arbetsflöden vid Mylabs seminarium i samband med 35-årsjubileumet i Tammerfors i Finland i början av september 2022. Effektivisering av processer var ett hett ämne på seminariet.

Digitalt EKG-arbetsflöde för två miljoner patienter

Sjukhusdistriktet i Helsingfors och Nyland (HUS) är Finlands största vårdgivare och näst största arbetsgivare (efter Helsingfors stad). De 3 600 anställda vid HUS Diagnostic center tar hand om medicinsk bildbehandling och laboratorietjänster på de 160 enheterna över stora delar av Finland.

Mylab och HUS har samarbetat under lång tid och HUS Diagnostikcenter använder My + ® totaltjänsten.

Under 2021 hanterade diagnostikcentret 1,5 miljoner bildundersökningar och 29,3 miljoner laboratorietester. Mycket information med andra ord.

För att effektivisera processerna har HUS Diagnostikcenter – i nära samarbete med Mylab – digitaliserat flera kärnfunktioner. Ett av de stora projekten var att skapa ett kombinerat digitalt EKG-system för hela HNS-området.

HUS Diagnostikcentrum tar emot elektrokardiogram från över 20 olika sjukhus, primärvårdspersonal samt arbets-EKG. Att digitalisera dem var en ”logistisk mardröm”, som Petri Haapalahti uttryckte det i sitt föredrag vid Mylabs 35-årsjubileumsseminarium.

Alla befintliga EKG-vagnar i HUS-området ersattes med GE MAC-seriens utrustning. HUS Diagnostikcentrum äger och ansvarar för alla vagnar. Detsamma gäller GE MUSE-systemet, som är bland de största i världen, förmodligen det största i sitt slag – och det bästa, sa Haapalahti. Systemet gör att EKG kan tas var som helst.

Att hantera oönskade EKG visade sig vara utmanande, förklarade Haapalahti. När EKG tas till exempel på akuten kanske det inte finns tid att skriva en beställning först. Lyckligtvis kom Mylab och HUS Diagnostic Center med en lösning: När oönskade EKG anländer genererar systemet automatiskt en beställning från den berörda organisationen. Patientens personliga information läggs till helt enkelt genom att läsa streckkoden på personens körkort eller annat ID.

Detta är nyckeln till att hålla databasen intakt hela tiden, säger Haapalahti.

Eftersom systemet byggdes grundligt och väl från början, kräver det inte mer än två till fyra personer för att hantera den digitala EKG-enheten. Den heter Houston eftersom den främst sysslar med problem. 

Som tur är, är felsökningen enkel och snabb, konstaterar Haapalahti.

Implementeringsprojektet MUSE startade 2008 och två år senare rullades det ut i hela HNS-området. Under 2015 och 2017 genomfördes det i Södra Karelen respektive Kymmenedalen.

Från komplicerade covid-tester till arbetsflöde i industriell skala

I början av 2020 sattes arbetsflödena i kliniska laboratorier runt om i världen på prov, när det nya coronaviruset snabbt började spridas. 

Det tog helt över vårt dagliga arbete, mindes Petri Haapalahti.

I början av pandemin var arbetsflödet för covid-19-testning vid HNS Diagnostic center ganska komplicerat, och HUS var fram till 26 februari 2020 den enda testplatsen i Finland.

Många olika it-system var inblandade, och det var långsamt och smärtsamt, beskrev Haapalahti den inledande processen. Sedan kom Coronabot-systemet; vi började nyttja möjligheten för medborgare att boka sin tid och arbetsflödet förenklades.

I oktober 2020 hade ett nätverk av 50 provtagningsplatser upprättats i samarbete med den privata sektorn. Massprovtagning skedde också på byggarbetsplatser, utbildningsanstalter, Helsingfors-Vanda, hamnar och gränsövergångar i öst. 

Den digitaliserade Covid-testlösningen har utvecklats i samarbete med Mylab. I bästa fall skulle det bara ta sex timmar från de första symtomen uppstod tills patienten skulle få ett sms med ett klart provsvar.

Haapalahti och hans kollegor kunde också testa för S-gen-målfel som en omicron-markör och följa live, hur nya varianter utvecklades under orsakssammanhanget till pandemin.

När saker och ting förändrades snabbt var vi glada över att ha en bra partner i Mylab, sa Haapalahti.

Även när den finska regeringen deklarerade att alla kunde testas kunde HNS-teamet fortfarande klara sig – fram till januari 2022 då Omicron började sprida sig som en löpeld. Kort därefter stoppades den omfattande testningen.

Digitaliseringen av covids testarbetsflöde förkortade inte bara testprocessen. Den gjorde det också möjligt att använda data för diagram, som visar vem som blev sjuk. Hur gamla var de? Var bodde de? Epidemiologer kunde sedan analysera dessa data och komma med förslag på hur man skulle agera. Skulle skolor stängas? Eller masker rekommenderas?

Coronaviruset gjorde vikten av korrekt diagnostik tydlig för alla, betonade Haapalahti.

Petri Haapalahti är direktör för fysiologi, genetik och preanalytik vid HNS Diagnostikcentrum

Factbox

HUS Diagnostic Center

  • 29,3 miljoner laboratorietester (2021)
  • 1,5 miljoner bildundersökningar (2021)
  • 160 enheter
  • 3 600 anställda
  • Rörelseintäkter: 570 miljoner euro (2021)
  • Befolkningsunderlag: Cirka 2 miljoner
  • Specialiteter: Genetik och klinisk farmakologi, klinisk fysiologi och isotopmedicin, klinisk kemi, klinisk neurofysiologi, klinisk mikrobiologi, patologi, preanalytik och radiologi
  • HUS Diagnostic Center använder My + ® totaltjänsten.

Please accept cookies cookies to watch this video.

Läs mer om Mylabs 35-årsjubileumsseminarium och hur Mylab under sina 35 år har utvecklats från en liten start-up i Tammerfors, Finland, till den ledande experten inom informationssystem för kliniska laboratorier och diagnostik i Norden.

AKTUELLT