Under sina 35 år har Mylab utvecklats från ett litet nystartat företag i Tammerfors, Finland, till Nordens ledande expert på informationssystem för kliniska laboratorier och diagnostik. En sak har dock aldrig förändrats: den nyfikna viljan att skapa värde för kunderna genom gränslös diagnostik.

Mylab: Medelålders, pålitlig och evigt nyfiken  

Varje morgon när jag vaknar möts jag av de mest underbara mysterier, sa Esa Soini i början av sin presentation på jubileumsseminariet, där Mylab firade 35 år av gränslös diagnostik. Seminariet ägde rum på Nokia Arena Lapland Hotel i Tammerfors den 1-2 september 2022. 

Soini var Mylabs VD mellan 1993 och 2014, och han fortsatte i styrelsen efter det.   

Under sitt anförande, som också var hans avskedstal, delade Soini med sig av sina tankar om tid, liv och lycka till cirka 170 trollbundna åhörare. Det ambitiösa temat kunde inte vara mer passande: Vid 35 års ålder är Mylab fortfarande troget de värderingar som företaget grundades på. Blandningen av nyfikenhet och tillit, smidighet och standardisering har tagit företaget långt och kommer även att vara drivkraften för framtida satsningar. 

Esa Soini, tidigare VD och styrelseledamot i Mylab, ser sig själv som en äventyrlig amatör på livets gräsmatta.

Från lokal start-up till internationell aktör  

Mylab föddes på aprildagen 1987. Grundarna till Mylab, forskarna Ilmo Tuohi och Tapani Heiniö, hade träffats på Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland, där de hade utvecklat datorsystem för laboratorier. De köpte rättigheterna till sina lösningar och började utveckla en gemensam EDP-enhet för alla kliniska laboratorier i Finland.  

Behovet fanns där och vi såg möjligheten, förklarade Heiniö i den historiska videon, som var startskottet för seminariet.  

Tammerfors biträdande borgmästare Aleksi Jäntti betonade hur Mylab har varit och fortfarande är en viktig aktör i en pågående teknisk revolution i staden, där aktiva gemenskap arbetar tillsammans för att bana väg för framtiden.  

Mylabs 35-åriga historia är berättelsen om en stadig – och ibland explosiv – utveckling, alltid i nära samarbete med stora kunder inom den finska sjukvårdssektorn.   

Det är en historia om tekniska språng inom laboratorieinformationshantering, där till exempel internet och mobiltelefoner har blivit en del av klinikernas, sjuksköterskornas och läkarnas dagliga arbete.   

Vid ingången till tonåren och ett nytt millennium hade Mylab, i samarbete med sina kunder, vuxit till att bli Finlands obestridda marknadsledare inom mjukvarutjänster för diagnostik.   

Vid 30-års ålder expanderade Mylab utanför Finland och köpte det svensk-danska företaget Autonik, och när Covid-pandemin slog till var Mylab redo att visa sitt värde genom att tillhandahålla kostnadseffektiva testlösningar till finska kunder och andra! 

Möt framtiden med standardiserad smidighet  

Efter 35 år av snabb utveckling har Mylab fortfarande mycket att ge. På seminariet presenterade Senior Vice President for Operations Heikki Veinola och Chief Commercial Officer Hannu Honkala sin plan för hur Mylab ska skapa värde för kunderna under de kommande åren.   

Nyckeln är ”standardiserad agilitet”, vilket betyder ”förmågan att känna av och svara på den hanterade variationen av behov på ett förutsägbart sätt och genom att leverera värde med kortast möjliga hållbara ledtider”, föreslog de.   

Det handlar om att känna av triggers, som kundbehov och nya medicinska krav, samt trender, svara på dem på ett smidigt sätt och leverera värde för vårdpersonal, patienter och samhället. Med detta fokus är Mylab redo att möta de snabbt föränderliga behoven och kommande överraskningar (som pandemier) inom diagnostikområdet i framtiden.   

I sitt avslutande anförande under seminariedag två påpekade Mylabs VD Samuli Niiranen, att den vägledande principen inom sjukvården, att icke-skada, upprätthåller en viss konservatism i ledningssystemen inom sjukvårdssektorn.   

Samtidigt som vi minns primum non nocere, vill vi ändå vara dynamiska, konstaterade han. Med andra ord, standardiserade och smidiga på samma gång.  

Samuli Niiranen presenterade Mylabs vision för integrerad diagnostik. Den drivs av universell och delad teknik och infrastruktur, särskilt i samband med digitalisering, och för laboratorier, radiologi och andra diagnostiska metoder närmare varandra.   

Integrerad diagnostik är ett sätt att öka värdeskapandet inom hälso- och sjukvården. Detta kan ske genom bättre hälsoresultat för patienterna där effekten av diagnostisk information ökar genom att man syntetiserar och integrerar den information som tillhandahålls av de olika diagnostiska metoderna, säger Niiranen.  

Å andra sidan finns det en möjlighet att minska kostnaderna för att leverera dessa resultat genom att dela på gemensamt användbar teknik och infrastruktur mellan de olika diagnostiska metoderna, särskilt i samband med digitalisering. 

Mylabs VD Samuli Niiranen sade att han hade en varm känsla i slutet av jubileumsseminariet. ”Vi har lyckats väl med att knyta samman dåtid, nutid och framtid”, konstaterade han.

Meningen med livet 

Låt oss avsluta där vi började, med de storslagna mysterier som omger oss. Esa Soini gick under sin presentation igenom tusentals år av idéhistoria för att hävda, att tiden är en manifestation av det ständigt expanderande universum, att livet är en samling algoritmer och att dess syfte är att rädda universum. Lyckan, konstaterade han, dyker upp när man minst anar det.  

Det finns ljus. Vissa kallar det för Gud. Meningen med livet är att fånga ljuset och reflektera det till andra, sa han och citerade Carlos, en reseguide från Costa Rica.   

Man kan säga att det är vad Mylab har strävat efter under de senaste 35 åren och fortsätter att göra: att fånga ljuset och reflektera det till andra.   

I 29 år har jag tjänat sjukvården i Mylab. Dessa år, månader och dagar har varit fyllda av glädje och stolthet. Jag har inte räknat de dagar då jag har varit helt lycklig när jag har arbetat i Mylab – men det har varit många, avrundade Soini sin presentation och tackade kunder, partners och kollegor för all den glädje de har skänkt honom. 

Programmet för Mylabs jubileumsseminarium var fyllt av intressanta talare. Håll ögonen öppna för fler artiklar om det förflutna, framtiden och nutiden för obegränsad diagnostik! 

 

”Samskapande har alltid varit ett nöje för oss”, sa Hannu Honkala och Heikki Veinola från Mylab i sin presentation om att skapa värde för kunderna genom streaming.

Cirka 170 personer från Mylab och dess kunder deltog i jubileumsseminariet i Tammerfors i början av september 2022 för att fira, nätverka och lyssna på de mångfacetterade presentationerna om obegränsad diagnostik.

Läs mer om talen vid jubileumsseminariet: Hur mikrobiologidatabasen (MiBa) banade väg för Danmarks snabba Covid-svar.

Finlands största laboratorium HUS Diagnostikcentrum digitaliserade sina processer och hittade enkla och smarta sätt att hålla databaserna uppdaterade.

AKTUELLT