Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, johon sairastuu Suomessa noin 5 000 miestä vuosittain. Jos syöpä on paikallinen, se voidaan usein hoitaa parantavasti joko leikkauksella tai sädehoidolla. Hoitojen jälkeen potilas käy säännöllisesti laboratoriotutkimuksissa, joissa mitataan veren PSA-pitoisuus. Jos PSA äkillisesti nousee, se voi kertoa syövän uusiutumisesta. Tamperelainen terveydenhuollon ohjelmistoyhtiö Mylab Oy tarjoaa asiakkailleen My+ care© PSA -palvelua, joka välittää PSA-seurantatulokset ja niiden tulkinnan jo samana päivänä laboratoriokäynnin jälkeen tekstiviestinä potilaan kännykkään. Vastaava palvelu on käytössä myös esimerkiksi suolistosyöpäpotilailla, jotka käyvät säännöllisissä CEA-kasvainmerkkiaineen mittauksissa.
Hyötyjä niin potilaille kuin hoitoyksiköille
Urologian vastuualuejohtaja, ylilääkäri Peter Boström Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että eturauhassyöpäpotilaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä palveluun.
Potilaat saavat tiedon laboratoriomittauksista huomattavasti aiempaa nopeammin. Mobiiliseuranta vähentää potilaan tarpeettomia käyntejä sairaalassa ja säästää hoitohenkilöstön työaikaa niihin tapauksiin, joissa potilaat tarvitsevat henkilökohtaista ohjausta tai hoitoa, hän kiteyttää.
Myös osastonylilääkäri Antti Rannikko HUS Vatsakeskuksen urologian linjalta näkee palvelussa monia etuja.
Se vähentää merkittävästi kustannuksia verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Lisäksi se vähentää selvitystemme mukaan riskiä, että taudin uusiutumisen toteaminen viivästyisi, hän painottaa.
Jos PSA-arvo on kohonnut, järjestelmä välittää hälytysviestin urologiselle sairaanhoitajalle, joka kutsuu potilaan jatkotutkimuksiin. Potilas saa tekstiviestinä tiedon, että häneen otetaan pian hoitoyksiköstä yhteyttä. Hälytysraja voidaan määrittää jokaiselle potilaalle yksilöllisesti.
Mobiiliseuranta sopii niille eturauhassyöpäpotilaille, joilla ei ole hoitojen jälkeen merkkejä syövästä ja joilla toteutetaan vain PSA-seurantaa. Se sopii myös osalle potilaista, jotka ovat lääkehoidossa, Peter Boström kertoo.
HUSissa palvelun piirissä on myös potilaita, joilla syöpää seurataan tai hoidetaan aktiivisesti.
Mobiiliseurannan myötä aktiiviseurantapotilaille ei tarvitse enää lähettää poliklinikkakontrollien välissä PSA vastauksia perinteisen keinoin nyt kun vastaukset voidaan lähettää nopeasti suoraan potilaan kännykkään, Antti Rannikko täydentää.
Palvelun käyttö laajenee
Mylabin mobiiliseurantapalvelu käynnistyi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä vuonna 2012. Sen käyttö on laajentunut vähitellen, ja nyt se kattaa jo lähes 4 500 eturauhassyöpäpotilasta. Tyksissä palvelu otettiin käyttöön vuonna 2017, ja nyt sen piirissä on jo yli 500 eturauhassyöpäpotilasta. Lisäksi vastaavaa palvelua käyttää lähes sata Tyksin suolistosyöpäpotilasta. Uusimpana mukaan on tullut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, jossa noin 70 potilasta on nyt PSA-mobiiliseurannassa.
Mobiiliseurantapalvelua voidaan helposti laajentaa myös muihin potilasryhmiin, jotka tarvitsevat säännöllistä laboratorioseurantaa, kertoo My+ care -palveluperheen tuotepäällikkö Tiina Mäkinen Mylabilta.
Tällä hetkellä palvelu on käytössä myös esimerkiksi verenohennuslääke varfariinia käyttävillä potilailla. Potilas saa INR-tuloksen ja hoito-ohjeen automaattisesti tekstiviestillä laboratoriokäynnin jälkeen.
Tekstiviesti muistuttaa kontrollista
Palveluihin voidaan liittää myös muistutus kontrollissa käynnistä. Jos käynti silti unohtuu, perään voidaan automaattisesti laittaa toinen viesti. Järjestelmä ei kuitenkaan lähetä muistutusta, jos potilas on jo käynyt kontrollissa.
Esimerkiksi syöpäpotilas ei sen vuoksi turhaan pelästy, että hänen pitäisi hakeutua uudestaan laboratoriokokeisiin, Tiina Mäkinen huomauttaa.