Palvelu on tarkoitettu naisille, jotka saavat leikkauksen jälkeen solunsalpaajahoitoa. Ennen jokaista hoitokertaa potilaat käyvät laboratoriokokeissa, joiden perusteella arvioidaan, voidaanko hoito toteuttaa suunnitellusti.
Potilas saa tekstiviestillä tiedon, toteutuuko hoito normaalisti vai ollaanko häneen yhteydessä asiasta. Hoitajan tarvitsee soittaa vain niille potilaille, joiden tuloksissa on jotain poikkeavaa, selittää asiakaspäällikkö Tiina Mäkinen Mylabilta.
Hoitoyksiköt saavat hälytyslistan poikkeavista tuloksista sekä potilaista, jotka eivät jostain syystä ole käyneet näytteenotossa. Potilaat saavat lisäksi tekstiviestillä muistutuksen heille varatusta laboratorioajasta.
Noin 3 500 miestä on jo mobiili-PSA-seurannassa
Vastaava palvelu on jo tarjolla eturauhassyöpään sairastuneille miehille, jotka käyvät säännöllisissä PSA-kontrolleissa. Myös he saavat tekstiviestillä nopeasti tiedon, onko tulos normaali, vai otetaanko heihin pian yhteyttä hoitoyksiköstä.
Mobiili-PSA-seurannan piirissä on jo noin 3 300 potilasta Uudellamaalla ja 200 potilasta Varsinais-Suomessa. Palvelussa on omat seurantakriteerinsä leikatuille, sädehoidetuille ja hormonihoitoa saaville potilaille. Se soveltuu myös niiden potilaiden seurantaan, joiden eturauhassyöpä ei vaadi aktiivista hoitoa.
Syöpäpotilaille on tärkeää, että tietoa laboratoriokokeiden tuloksista ei tarvitse odotella pitkään. Samalla hoitajien työaikaa vapautuu olennaiseen, eli niiden potilaiden hoitoon, joiden tuloksissa on jotain poikkeavaa.
Tarkoituksena on säästää resursseja hoitoyksiköissä ja lisätä potilastyytyväisyyttä, Tiina Mäkinen kuvailee.
Tarve uusille palveluille on tullut hoitoyksiköistä
Mylabin toimitusjohtaja Samuli Niiranen korostaa, että uusia palveluita kehitetään tiiviissä yhteistyössä erikoislääkärien, kuten onkologien ja urologien kanssa. Myös tarve palveluille on tullut potilaita hoitavilta lääkäreiltä ja muilta terveydenhuollon ammattilaisilta.
Kehitämme parhaillaan vastaavia palveluja myös suolistosyövän jälkiseurantaan sekä tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville potilaille, jotka käyvät laboratoriokokeissa ennen sairaalassa annettavaa lääkehoitoa, Niiranen kertoo.
Mylab kehittää älykästä tulostenvälitystä myös perusterveydenhuollon tarpeisiin. Tarjolla on esimerkiksi INR-tekstiviestipalvelu omahoidossa oleville Marevan-potilaille.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Lääkärilehden advertoriaalina 2018 1-2