Maaliskuussa Suomessa oli kova tarve tehdä PCR-testejä koronaviruksen diagnosointiin, mutta lähialueiden laboratorioissa kapasiteetti oli vielä pieni. Mehiläisen asiakkailla oli tarvetta tuhansille testeille päivässä, mutta niitä pystyttiin tekemään vain satakunta.
Ongelman ratkaisemiseksi Mehiläinen rakensi yhdessä laajan suomalaisen yrityskoalition kanssa kuljetusyhteyden lentoteitse yhteistyölaboratorioon Etelä-Koreaan, minne näytteitä lähetettiin analysoitavaksi.
Mehiläisen yksityisten terveyspalvelujen toimialajohtaja Anssi Hartiala kertoo, että Suomeen oli tilattu uusia laitteita koronavirusdiagnostiikkaa varten, mutta niiden toimitusaika oli pitkä, joten niistä ei saatu apua akuuttiin tilanteeseen.
Etelä-Koreassa epidemia oli jo rauhoittumassa, joten mietin, olisiko siellä testauskapasiteettia. Laskeskelin lapun nurkalle, paljonko logistiikkakustannus per näyte olisi, mikäli niitä lähetettäisiin tarpeeksi iso määrä.
Laskelma näytti kohtuulliselta. Ilmasillan rakentamisessa WhatsApp oli loistava viestintäväline, jonka avulla hoituivat niin lennoista sopiminen Finnairin kanssa, kommunikaatio eteläkorealaiseen yhteistyölaboratorioon kuin kotimaisen logistiikkaketjun järjestelyt, hän kertoo.
Mylab tuli mukaan projektiin, kun tietosuojan vuoksi näytteet haluttiin lähettää Etelä-Koreaan näytenumeroilla yksilöityinä, mutta ilman potilastietoja. Etelä-Koreasta saadut tulokset piti liittää näytenumeron perusteella laboratoriotietojärjestelmässä oikean potilaan tietoihin. Työ hyväksyttiin kiireellisellä aikataululla integraatiotiimin tehtäväksi 30. maaliskuuta, ja jo viikon kuluttua toteutus oli valmis.
Ratkaisu oli varsin innovatiivinen ja se antaa jatkossa uusia mahdollisuuksia tutkimusten teettämiseen laboratorion ulkopuolella, kertoo Mylabin projektipäällikkö Taija Leppäkoski.
Mehiläisen järjestämiä lentoja toteutui huhti–toukokuussa kymmenkunta. Huhtikuun lopulla tarve alkoi vähentyä, kun testauskapasiteettia saatiin luotua Suomeen. Nyt valmiutta pidetään yllä mahdollisen toisen aallon varalta.
Oli iso onnistuminen, kun pääsimme yhdeksässä päivässä ideasta tuotantoon. Logistiikkaluvat, logistiikka Suomessa ja Etelä- Koreassa sekä tulliluvat – kaikki saatiin suurlähetystön avulla nopeasti hoidettua.
Yritykset lähtivät innolla mukaan. Saimme lisättyä Suomen testauskapasiteettia merkittävästi. Hartiala on tyytyväinen myös Mylabin toimintaan projektissa. Hänen mielestään toiminnallisuus saatiin toteutettua nopeasti ja tuhannet vastaukset voidaan liittää hetkessä potilaiden tietoihin. Samoissa tunnelmissa on Mylabin tuotekehityspäällikkö Sami Kuirinlahti.
Asiakkaalla oli todella iso motivaatio saada testauskapasiteettia lisää. Yhteistyömme toimi mainiosti, sillä molemmissa päissä oli osaavat henkilöt. Ei tällaista toiminnallisuutta muuten saisi tällä vauhdilla tuotantoon, Kuirinlahti summaa.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Mylab Nyt 1/2020 -lehdessä heinäkuussa.