Mobiilisovelluksen käyttö päivystysnäytteenotossa vähentää laboratorion puhelinrumbaa, turhia kävelymatkoja ja viiveitä tutkimuspyyntöjen kuittauksissa. Sovelluksen käyttöönotto sujui Oulussa hyvin.
NordLab Oulun aluelaboratoriossa otettiin syyskuun alussa mobiililaitteet käyttöön osastokiertojen ulkopuolisten tutkimuspyyntöjen hakemisessa.
Takana on kolmen viikon koulutusurakka, jossa noin 150 käyttäjää sai perehdytyksen Mylabin My+® mobiilinäytteenottosovelluksen käyttöön.
Pieniä alkuvaikeuksia on ollut, mutta pääsääntöisesti homma on lähtenyt liikkeelle hyvin, kiteyttää näytteenoton ja asiakaspalvelun osastonhoitaja Kaisi Kaila.
Alkuvaikeuksiin voi laskea sen, että osa laboratoriohoitajista ei ole aiemmin käyttänyt älypuhelinta, joten heille uuden sovelluksen opettelu on ollut hieman vaikeampaa.
Toisaalta kaikilla osastoilla ei ole vielä sisäistetty uutta työtapaa, jossa kiertojen ulkopuolisten tutkimuspyyntöjen tarroja ei enää tulosteta osastolle tai soiteta laboratorioon.
Uskon, että osastot ottavat tämän lopulta hyvin mielellään vastaan, koska puhelimessa istumiseen käytetty aika vähenee myös heillä, Kaila ennustaa.
Kävelykilometrit vähenevät
Mobiilisovelluksen käyttö päivystysnäytteenotossa vähentää laboratorion puhelinrumbaa ja turhia kävelymatkoja osastojen ja laboratorion välillä.
Oulun yliopistollinen sairaala on todella laajalla alueella. Viikonloppuisin meille saattaa tulla useita kilometrejä kävelemistä, näytteenoton apulaisosastonhoitaja Liisa Bäckström kuvailee.
Kun laboratoriohoitajat ovat lähteneet osastokierrolle, he voivat mobiilisovelluksen avulla hakea mahdolliset lisäpyynnöt samalla kertaa, eikä heille tarvitse soittaa niistä erikseen. Myös kuittausten aikaleimat tarkentuvat.
Päivystyslaboratoriossa mobiilisovellus on jo helpottanut työn hallintaa: päivystysajan vastaava laboratoriohoitaja voi seurata helposti puhelimen ruudulta, kuinka paljon päivystyspyyntöjä on hakematta. Laboratoriohoitajat ovat kokeneet hyödylliseksi, että joku koordinoi lisäpyyntöjen hakua päivystysaikana.
Tulevaisuudessa Oulussa saatetaan kokeilla mallia, jossa kierroista luovutaan joillakin osastoilla kokonaan. Tutkimuspyynnöt haetaan sitä mukaa, kun niitä pyydetään.
Mobiilisovellus olisi siinä korvaamaton apu, Bäckström huomauttaa.
Käyttöönotto sujui hienosti
Mylabin näkökulmasta My+® mobiilinäytteenottosovelluksen käyttöönotto sujui Oulussa hienosti.
Oululaiset saivat aloitettua käytön todella omatoimisesti, kertoo sovellusasiantuntija Maria Sorvo.
NordLab Oulun aluelaboratoriossa oli kokeiltu mobiilisovellusta jo muutama vuosi aiemmin, joten määrittelyt ja käytännön asiat oli mietitty kunnolla lähdettäessä varsinaiseen käyttöönottoon. Mylab järjesti Oulussa myös koulutuspäivän, johon osallistui runsaasti näytteenottajia.